Od zemlje do umjetnosti

Tekne pravi nakit od finog porculana koji je inspirisan prvenstveno prirodom i pejzažima. Kombinujemo minimalistički dizajn sa slobodnim umjetničkim izrazom da bi stvorili posebne i unikatne komade nakita. Koristimo jake primarne boje i zlatne listiće na bijelom porculanu kako bi zadržali i naglasili delikatnost materijala koji koristimo.

Uživamo u pravljenju našeg nakita i odnosimo se prema svakom komadu kao prema malom i vrijednom slikarskom platnu. Kako je naš dizajner slikar veoma nam je bitno da svaki naš komad posjeduje svoju sopstvenu priču.

Svaki obik koji napravimo potiče iz prirode ili geometrije i namjerno je minimalan da bi boje i zlato koje koristimo dobilo još više prilike da se iskaže i zasija! Koristimo boje koje se zajedno sa porculanom peku na visokim temperaturama tako da bi bile postojane i nikada ne bi mogle izgubiti svoju jačinu. Zaljubljeni smo u mat topal izgled porculana pa zato svoje komade često ne glaziramo, nego ostavljamo porculan neprekriven. Porculan je prirodan provodnik toplote tako da nakon par minuta nošenja naših komada nećete ni primjetiti da su tu jer je porculan poprimio toplotu vaše kože. Takodje ovaj poseban materijal ima još jednu veliku prednost u izradi nakita jer je antibakteriski i hipoalergen.

Često će te na našim komadima primjetiti male udubine i nepravilnosti koje mi namjerno ne ispravljamo da bi zadržali osjećaj i vrijednost nečega što je napravljeno u potpunosti rukom.

Tekne tim čini mala grupa prijatelja u kojoj su posvećeni našem brendu. Mi ne pravimo samo naš nakit nego sve što vidite na našem sajtu i Instagram profilu. Tekne tim radi sve naše fotografije, vodi profile na društvenim mrežama, čak i sajt na kojem ste sada je napravljen od strane našeg člana! U nekim stvarima smo još početnici ali svakim danom se zajedno trudimo da budemo sve bolji i uradimo najbolje što možemo! Jako je zanimljivo i lijepo gledati kako svi razvijamo posebne vještine kao i napredak našeg nezavisnog brenda nakita.

Komadi koje pravimo se prvo oblikuju i sijeku iz porculanske mase, onda se ručno šmirglaju, boje, peku na visokim temperaturama. Poslije toga apliciramo zlato i lakiramo ga da bi ga zaštitili i tek onda možemo svaki komad da sastavimo u završen produkt sa njegovim metalnim dijelovima za koje koristimo isključivo nehrdjajući čelik.